Masterprogram

Visuell kommunikation

Utställning: 15–24 maj på Konstfack

Om Visuell kommunikation

Vår stad

Vi hoppar av bussen och möts av en skylt som säger ”Välkommen till vår stad – befolkning: 11”. Bokstäverna på skylten är gjorda för hand – svulstiga och organiska – och går att känna igen både som något från ett imaginärt, idylliskt förflutet och som något från vår hyperdigitaliserade samtid. Vi befinner oss i utkanten av staden, det är tidigt på morgonen, en bil som körs av en äldre man med en yngre person i baksätet passerar oss (en taxi? en pappa-taxi?). Ljudet från motorn försvinner i fjärran och det blir tyst igen.

KUCKELIKU! En annan hälsning från stadens tolfte invånare och vår uppmärksamhet riktas till de ihopkrökta byggnaderna framför oss. Efter att ha följt floden som definierar stadens gränser hamnar vi på torget. Här finns ett bibliotek, en kyrka, ett Folkets hus, en tidningskiosk, en dygnet-runt-öppen butik, ett naturhistoriskt museum – det finns till och med en brunn! Allt känns välbekant och samtidigt lite… annorlunda? Biblioteket är en människa, museet är inte en byggnad utan en URL, en kulle talar till oss på avstånd och det verkar ligga en kropp i diket bredvid brunnen…

Ursäkta kära läsare, ovanstående text är naturligtvis en metafor. Vi ville leka med något en student sa under en grupphandledning tidigare i år: att årets examensarbeten skulle kunna bilda en stad. Strukturer har föreslagits, ofta i skala 1:1, som engagerar och engagerar sig i en plats, en grupp eller ett ämne. Det finns en sorts idealism i arbetet, och där stadsmetaforen egentligen funkar som bäst är i idén om grannskapet, i att dela utrymme och socialt och intellektuellt liv. Om detta verkligen vore en stad skulle den ha designats från gräsrötterna och uppåt. Studenternas examensarbeten flödar alla från olika sorters kritikalitet och har under året utvecklats till något engagerat och aktivt, ett slags lyrisk design.

Nästa akt väntar runt hörnet, och stolta och förväntansfulla ser vi att våra studenter kommer att fortsätta att verka i andra verkligheter, i och utanför Konstfack.

Sara Teleman
Professor i illustration

Patrick Lacey
Professor i visuell kommunikation