Ambra Byrne
Sverige , f. 1992
+46 764066669
Utställning: 15–24 maj på Konstfack

Ambra Byrne

Distressed Affection
Irmeli Puppana

Jag skulpterar en värld som förenar nostalgi, melankoli, experiment och den emotionella dragningskraften hos samlade föremål med unika historier. Jag strimlar, modifierar och arrangerar de tillhörigheter jag har samlat, förvandlar dem till personliga skatter och tillför dem min egen essens. Jag lämnar spår, ekon av mig själv, på sätt som annars inte är möjliga. Den integritet som kan stå i vägen kan försvinna och inre lustar och demoner kan ta dess plats.

Genom min process finner jag klarhet och får ett terapeutiskt utlopp för mina känslor och min sorg. Detta fokus har intensifierats efter att min mor gick bort. Jag ser mitt arbete som flera fragment eller lager av minnen, drömmar och känslor som väcks till liv och ger mig en känsla av lätthet och trygghet. Denna känsla får mig att känna mig skyddad.

Jag förkroppsligar de upplevelser och känslor jag möter, med min intuition och mina experiment som vägledning. Jag har en önskan om att skapa platser där känslor kan beröra och utvecklas, en plats för både ljus och mörker. Min konst handlar i grunden om att bygga min egen värld, där skapandet formar mig lika mycket som jag formar det.